Sprikwöör van Äten un Drinken

Der Wochenspiegel veröffentlicht in loser Folge Texte auf Plattdeutsch. Unterstützt werden wir dabei vom Verein für Niederdeutsch im Land Brandenburg e.V. sowie vom Plattdeutschen Stammtisch Wittstock. Dafür vielen Dank! Und Ihnen, liebe Leserinnen und Leser, viel Vergnügen beim Lesen! Ihr Wochenspiegel-TeamSprikwöör van Äten un Drinken

Hüt gifft dat hier Sprikwöör, de Heinz Müller vör Tieden insammelt het.

Da dreiht sik alln’s um d’ Äten un Drinken:

Je mehr Schwien an’n Trog,

je better schmeckt et.

Dat schlecht Läwen hört up,

Bräktüffeln (Quetschtüffeln)

wern up d’ Brot schmeert.

Ries is de düerste Gästespies.

Wi bliewen bi Tüffeln, Kohl un Grütt,

so as bi Buerslüd dat mütt.

Äten und Drinken höllt

Liew und Seel tosamm’.

Ät di an Kohl satt,

denn sitt di de Rock glatt.

Solang de Minsch ät,

solang läwt he ook noch.

Een plattdüütschen Magen

kann allens verdragen,

blot keen Stacheldraht.

Better ne Luus in ’n Kohl

as gor keen Fleesch.

Een Gos is een schnurrigen Vagel.

Een is to’n Frühstück towenig,

un twee sin to Middag toväl.

Mit de Gabel lett’t woll netter,

mit den Läpel schafft dat better.

Lat di Tied, seggt de Buer up de Hochtied,

in twee Stunden lött sick bannig

wat rinfräten.

Better Buuk un Hosen platzen,

as dat wat in Teller

un Schöddeln bliwt.

Bi unsen Dokter stünn an sien Döör:

De Kopp holl köhl,

de Fööt holl warm,

schloh di nich toväl in’n Darm.

De Achterpuurt möt apen stohn,

denn kann de Dokter wieder gohn.

De Herrgott verlött keenen Düütschen:

Wenn d’ em nich hungert,

so döst’t em doch.

Brammwien, Beer und Toback

mött’n in d’ Huus sin.

Seep un Solt blot,

wenn d’ Geld dato ook noch reikt.

Wenn de Brammwien in’n Minschen is,

is de Verstand in de Buddel.

Beer mokt unklok,

öwer Schluck mokt besopen.

Druckansicht